Transitiecommissie
Voor het ondersteunen van het arbeidsvoorwaardelijke proces tijdens de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is een onafhankelijke tijdelijke commissie ingesteld. Deze transitiecommissie heeft tot doel om ondersteuning te bieden aan sociale partners, dan wel werkgever en werknemers(vertegenwoordiging), die niet tot overeenstemming kunnen komen over de afspraken die vastgelegd moeten worden in het transitieplan.
Per 1 juli 2023 heeft de minister van Armoede, Participatie en Pensioenen de transitiecommissie pensioen benoemd. De commissie bestaat uit Roos Vermeij (voorzitter), Petra de Bruijn, Henriëtte de Lange, Evert Verhulp en Stef Vermeulen.
Ondersteuning van de transitiecommissie
De transitiecommissie heeft twee instrumenten ter ondersteuning van de betrokken arbeidsvoorwaardelijke partijen:
- Bemiddeling
Het doel van de bemiddeling is het onderhandelingsproces weer vlot te trekken, zodat de betrokken partijen alsnog tot pensioenafspraken kunnen komen.
Het uitgangspunt is dat sociale partners afspraken maken over de wijziging van de pensioenpensioenregeling en de transitie. In haar bemiddelende rol helpt de transitiecommissie sociale partners die zijn vastgelopen in de onderhandelingen. Een aanvraag voor een bemiddelingstraject moet door partijen gezamenlijk aangevraagd worden.
Bemiddeling is alleen mogelijk als het verzoek tot een bemiddelingstraject tijdig is gedaan.
-
Bindend advies
Hierbij spreken de sociale partners van tevoren af dat zij het advies van de transitiecommissie zullen volgen en dit omzetten in een nieuwe pensioenregeling.
Termijnen
Het is goed te realiseren dat er termijnen zijn verbonden aan het indienen van een verzoek tot bemiddeling of bindend advies bij de commissie. Deze termijnen zijn mede-afhankelijk of de nieuwe pensioenregeling wordt ondergebracht bij een pensioenfonds of een verzekeraar/premiepensioeninstelling.
Het is van belang dat een verzoek tijdig wordt ingediend: te late verzoeken worden niet in behandeling genomen.
Tip: Mochten de betrokken arbeidsvoorwaardelijke partijen voorzien dat zij mogelijk bemiddeling van de transitiecommissie nodig zullen hebben, maar er nog er van uitgaan dit in onderling overleg te kunnen oplossen, kan wel alvast een aanvraag worden gedaan voor het verlopen van bovenstaande termijnen. Deze aanvraag kan dan worden ingetrokken ingeval partijen in goed overleg tot een oplossing komen.
Meer informatie
Het secretariaat van de transitiecommissie is ondergebracht bij de Sociaal Economische Raad (SER).
Uitgebreidere informatie over de werkwijze (zoals het formulier waarmee een verzoek kan worden ingediend) en het reglement van de commissie, de veelgestelde vragen, uitspraken, publicaties en contactgegevens is hier op de website van de transitiecommissie te vinden.