DNB vraagt aandacht voor operationele wendbaarheid en datakwaliteit

In januari 2023 heeft DNB bij veertig pensioenfondsen een uitvraag gedaan naar de robuustheid en operationele wendbaarheid van pensioenadministraties in de pensioensector. De uitvraag was in het kader van de door deze fondsen voorgenomen transitie gerelateerd aan de nieuwe pensioenregeling.

Vergroot afbeelding Verbeteren datakwaliteit
Verbeteren datakwaliteit

Uit de uitvraag van DNB blijkt dat pensioenfondsen goed van start zijn gegaan maar dat nog stappen gezet moeten worden om de operationele werkzaamheden en datakwaliteit gedetailleerder uit te werken, deze te operationaliseren en om daarbij de sleutelfunctiehouders proactief te betrekken.

Lees hier het volledige nieuwsbericht.

Datakwaliteit op Werkenaanonspensioen.nl

Pensioenuitvoerders kunnen bij het verbeteren van de datakwaliteit gebruik maken van Werkenaanonspensioen.nl. Er wordt onder andere ingegaan op het aantoonbaar maken van de datakwaliteit, de risicoanalyse op datakwaliteit voor het invaren en voorbeelden van te doorlopen stappen. Ook staat er meer informatie over de governance rondom datakwaliteit, zoals de doelstelling, risicohouding, scope, definities, Kritische Data Elementen (KDE) en vastlegging van taken en verantwoordelijkheden. Daarnaast omvat dit aandacht voor de datakwaliteit beheersmaatregelen, de monitoring en de rapportagelijnen hiervan.

Oproep: deel uw ervaringen!

Bent u al aan de slag met het verbeteren van de datakwaliteit en de operationele werkzaamheden? Deze ervaringen kunnen behulpzaam zijn voor andere uitvoerders, zodat zij ook stappen kunnen zetten. Wij horen het graag via werkenaanonspensioen@szw.nl.