Kamerbrieven overgangsfase Wtp, Wet algemeen pensioenfonds, en nabestaandenpensioen
Minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, Carola Schouten, heeft een aantal brieven naar de Tweede Kamer gestuurd over de overgangsfase naar het nieuwe pensioenstelsel, de evaluatie van de Wet algemeen pensioenfonds, en de moties rondom het nabestaandenpensioen. Deze brieven zijn verstuurd voorafgaand aan het Kamerdebat over pensioenonderwerpen op woensdag 21 juni aanstaande.
Overgangsfase naar nieuwe pensioenstelsel
Op 1 juli wordt de Wet toekomst pensioenen (Wtp) van kracht. Er start dan een overgangsfase van enkele jaren. In de brief over de monitoring van de Wtp gaat minister Schouten in op het verlengen van de overgangsperiode, het plan van aanpak voor de monitoring, en de nieuwe Regeringscommissaris transitie pensioenen. De monitoring richt zich op de hoofdlijnen en de doelstellingen van het pensioenakkoord uit 2019. Het doel is om knelpunten tijdig te identificeren en voor zover nodig aanvullende maatregelen te nemen.
De monitoring bestaat uit vijf onderdelen, namelijk: 1. de transitiemonitor, 2. de publieksmonitor, 3. onderzoek onder (gewezen) deelnemers en pensioengerechtigden, 4. De informatie inzake klachten, geschillen en rechtspraak, en 5. Het doelstellingenonderzoek.
De Regeringscommissaris transitie pensioenen zal uiterlijk voor 1 januari 2024 worden benoemd, zodat het eerste advies kan worden meegezonden met de voortgangsbrief in de zomer van 2024.
Reactie op evaluatie Wet algemeen pensioenfonds
In juni 2022 is de evaluatie uitgekomen van de Wet algemeen pensioenfonds (APF). Met de evaluatie is in beeld gebracht of en in welke mate de doelstellingen van de wet zijn gerealiseerd. Minister Schouten zegt in haar reactie op deze evaluatie dat er, ondanks dat het marktaandeel van de APF nog relatief klein is, een behoefte is aan de APF. Een APF speelt een rol bij de consolidatie van pensioenfondsen. Zij stelt vast dat bij de keuze voor een APF boven alternatieve uitvoeringsvormen, in de praktijk ‘behoud van eigenheid’ vaak doorslaggevend blijkt. De markt heeft zich nog niet voldoende ontwikkeld als het gaat om het terugdringen van de governance-druk en de uitvoeringskosten, ondanks dat de kosten bij APF’en lager zijn dan bij kleinere en middelgrote ondernemingspensioenfondsen. De minister zal de ontwikkelingen de komende tijd blijven volgen.
Moties nabestaandenpensioen
In de Tweede Kamer zijn moties aangenomen rondom het nabestaandenpensioen. In een brief aan de Tweede Kamer geeft minister Schouten aan hoe zij hieraan uitvoering geeft. Over de motie rondom het onderzoek naar restitutie, deelt zij mede dat de uitgevoerde analyse geen aanleiding geeft om restitutie als extra mogelijkheid naast de vrijwillige voortzetting op te nemen. Over de motie over gegevensuitwisseling tussen het UWV en de pensioenuitvoerders concludeert de minister gezamenlijk met het UWV, dat er geen aanpassing van de wet nodig is om dit mogelijk te maken. Het UWV kan dus voorbereidingen treffen in het proces inzake de gegevensuitwisseling. Tot slot heeft minister Schouten, zoals gevraagd in een motie, het belang van een Anw-hiaatverzekering/ nabestaandenoverbruggingspensioen onder de aandacht gebracht bij de Stichting van de Arbeid. Daarnaast is ook op het platform Werkenaanonspensioen.nl hiervoor aandacht gevraagd.