Opgehaalde signalen tijdens het congres Werken aan ons pensioen
Op 27 september vond het congres “Werken aan ons pensioen” plaats, bedoeld voor alle professionals die betrokken zijn met de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel. Tijdens het congres deelden deelnemers hun signalen over de transitie met de vertegenwoordigende partijen achter het informatieplatform Werkenaanonspensioen.nl. Deze vragen varieerden van informatieve vragen tot knelpunten waar professionals mee te maken hebben.
Blijf uw signalen over de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel met ons delen! Wat gaat goed? Waar loopt u tegenaan? Wat hebt u nodig? Deel uw signaal via werkenaanonspensioen@minszw.nl.
De ontvangen signalen zijn waardevolle input om, indiennodig, het informatieplatform Werkenaanonspensioen.nl aan te vullen en om bijvoorbeeld Q&A’s en informatievideo’s te maken. Daarnaast kunnen ze als input dienen voor (kleinschalige) bijeenkomsten om kennis en ervaring te delen. Tot slot kunnen de signalen leiden tot aanpassingen in wet- en regelgeving.
Binnengekomen signalen
Tijdens het congres hebben we ongeveer 100 signalen verzameld over diverse onderwerpen. In deze signalen komen de volgende rode draden naar voren:
- Onduidelijkheid over de regels voor verzekerde regelingen:
De indieners hebben het gevoel dat de Wtp voornamelijk is geschreven met pensioenfondsen in gedachten, en dat er te weinig is stilgestaan bij de uitvoeringspraktijk bij verzekeraars en premiepensioeninstellingen. - Vragen over termijnen voor de Transitiecommissie pensioen:
De boodschap van voorzitter Roos Vermeij van de Transitiecommissie tijdens het congres is duidelijk aangekomen: om een vraagstuk bij de transitiecommissie neer te leggen, is het belangrijk om dit tijdig te doen. Sommige mensen vragen zich af of de gestelde termijnen wel realistisch zijn. - Rol van de toezichthouder
Enkele signalen gaan over de wijze waarop de toezichthouders hun rol vervullen. Deze signalen zijn doorgegeven aan de toezichthouders. - Concrete invulling van open normen
Veel indieners worstelen met de concrete invulling van open normen, zoals: wanneer er sprake is van een evenwichtige transitie en hoe komt men tot adequate compensatie? Een andere vraag is hoe om te gaan met indexatieachterstanden. - Onduidelijkheid over eerbiedigende werking
Het is niet altijd duidelijk wanneer sprake is van eerbiedigende werking, en wanneer je een transitieplan moet opstellen. - Het nieuwe nabestaandenpensioen
Met name de werking van het wezenpensioen roept veel vragen op. - Vragen over de technische invulling van de transitie.
Deze vragen gaan onder meer over het projectierendement bij de collectieve uitkeringsfase, de werking van het beschermingsrendement en het vullen van de solidariteitsreserve. - Vragen over communicatie
Hoe informeer je fondsdeelnemers over het feit dat pensioenen zullen fluctueren en wat is de beste aanpak voor keuzebegeleiding?
Eerste Q&A-set
Op basis van de ontvangen signalen is de eerste Q&A-set gemaakt. Deze antwoorden zijn opgesteld door de beleidsmedewerkers van SZW en, waar nodig, afgestemd met DNB.
In de Q&A-set staat vermeld dat SZW op dit moment niet op alle vragen een inhoudelijk antwoord kan geven. Voor sommige vragen is het nodig grondig onderzoek te verrichten, in samenwerking met de toezichthouders, de initiatiefnemende partijen achter Werken aan ons pensioen of andere partijen in het pensioenveld. We zullen in een latere Q&A-set terugkomen op deze vragen met een inhoudelijk antwoord.
Rondetafel rondom verzekerde regelingen
Naar aanleiding van de ontvangen signalen op ons congres over de verzekerde regelingen, heeft het platform Werken aan ons pensioen op 23 november een rondetafelgesprek georganiseerd om deze signalen nader te bespreken en duiden. Deelnemers aan dit gesprek waren onder andere het Verbond van Verzekeraars, Adfiz, financieel adviseurs, verzekeraars en professionals die signalen hadden ingediend.
Tijdens deze rondetafel werden diverse onderwerpen besproken, waaronder gedispenseerde regelingen bij een verzekeraar, de fiscale eventtoets, en wanneer er sprake is van eerbiedigende werking en of het opstellen een transitieplan nodig is. Ook spraken we over hoe met name financieel adviseurs beter ondersteund kunnen worden.
De vragen die zijn gesteld tijdens het rondetafelgesprek, zullen samen met de toezichthouders worden beantwoord. Daarnaast gaan we aan de slag om samen met de sector ondersteunende activiteiten te organiseren, zoals webinars of bijeenkomsten. Houd ook daarvoor de nieuwsberichten in de gaten.
Hoe gaat Werken aan ons pensioen met signalen om
We nemen ontvangen signalen serieus en streven naar passende opvolging. Dit kan variëren van aanpassingen op het informatieplatform tot gesprekken over de duiding en oplossing tussen/met het ministerie, de vertegenwoordigers van de sociale partners, de uitvoerders en de toezichthouders. Waar nodig kunnen deze stappen leiden tot wijzigingen in wet- en regelgeving.
Informatieve vragen proberen wij snel en adequaat te beantwoorden via Q&A's op Werkenaanonspensioen.nl. De antwoorden worden opgesteld door het ministerie van SZW. Vragen die het ministerie van SZW niet kan beantwoorden, zoals uitleg van wetgeving waar de toezichthouders toezicht op houden, worden doorgestuurd naar de toezichthouders. Ook geven we andere signalen die betrekking hebben op (het functioneren van) de toezichthouders door. Deze communicatie vindt in elk geval tweewekelijks plaats. Wanneer de toezichthouders hierop antwoord geven, delen we deze antwoorden op ons platform. Houd onze nieuwsberichten in de gaten voor updates.