Internetconsultatie Ontwerpbesluit gelijke aanpassingen met spreiden bij de solidaire premieregeling

Het Ontwerpbesluit gelijke aanpassingen met spreiden bij de solidaire premieregeling is in internetconsultatie gegaan. Het Besluit regelt dat bij de solidaire premieregeling de ingegane pensioenen met procentueel gelijke aanpassingen kunnen worden verhoogd of verlaagd, in combinatie met het in de tijd spreiden van financiële resultaten.

Met het Besluit kunnen pensioenuitvoerders eenvoudiger communiceren over de verhogingen of verlagingen van de pensioenen, omdat dit een gelijke verhoging of verlaging is voor alle pensioengerechtigden. Het spreiden van financiële mee- en tegenvallers in de uitkeringsfase biedt voor uitvoerders meer mogelijkheden tot realiseren van stabiliteit in de pensioenuitkeringen. Omdat gelijke aanpassing met spreiden gevolgen heeft voor de uitkering, zowel bij pensioeningang als daarna is het belangrijk om deelnemers hier zo goed mogelijk over te informeren. In het Besluit is invulling gegeven aan hoe hierover moet worden geïnformeerd.

De zogenaamde collectieve uitkeringsfase was al opgenomen in een amendement op de Wet toekomst pensioenen. Hierbij is beperkte herverdeling tussen pensioengerechtigden toegestaan voor zover dat nodig is om gelijke aanpassingen te realiseren. In het najaar van 2023 bleek dat het amendement zonder nadere kaders pensioenuitvoerders onvoldoende duidelijkheid geeft over de voorwaarden waaraan een uitkeringsfase met gelijke aanpassingen met spreiden moet voldoen in de uitvoering van een solidaire premieregeling.  Daarom zijn het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid samen met experts uit de pensioensector, De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten aan de slag gegaan om uitvoerbare voorwaarden op te stellen. De uitwerking hiervan is verwerkt in dit Besluit. Hiermee ligt er in de ogen van betrokken partijen een uitvoeringskader waarmee gelijke aanpassingen met spreiden in de solidaire premieregeling kan worden gerealiseerd en kunnen uitvoerders het amendement van het lid Palland uitvoeren.

Reageren op het Besluit kan tot en met 25 mei 2024. Het voornemen is dat het Besluit deze zomer in werking zal treden. Vooruitlopend hierop kunnen pensioenuitvoerders zich voorbereiden. De eerdere Kamerbrief, de antwoorden op de gestelde Kamervragen en het Besluit en de toelichting die in internetconsultatie zijn gegaan, bieden hiervoor al de nodige informatie.