DNB benoemt twee aandachtspunten voor de kwantitatieve onderbouwing van een evenwichtige transitie
DNB heeft de eerste gepubliceerde transitieplannen geanalyseerd. Uit de analyse van de transitieplannen komen twee aandachtspunten naar voren:
- Financiële risico’s worden niet of beperkt meegewogen bij de onderbouwing van de evenwichtige transitie. Er wordt vooral op mediane pensioenverwachtingen gestuurd.
Netto-profijt-effecten en slecht-weer-pensioenverwachtingen worden wel inzichtelijk gemaakt, maar worden vaak niet expliciet beschouwd of gewogen in de gemaakte keuzes. Hierdoor is vaak onvoldoende duidelijk bij welke groepen deelnemers risico's neerslaan. Het is belangrijk dat maatstaven met aandelen-, rente- en inflatierisico worden meegenomen (zie de Q&A over de kwantitatieve maatstaven), zodat de evenwichtige belangenafweging voldoende compleet in beeld is gebracht. - Er ontbreekt een concrete vastlegging van de kwantitatieve uitkomsten van de gekozen maatstaven in bandbreedtes.
Door het ontbreken van bandbreedtes is onduidelijk welke kwantitatieve uitkomsten sociale partners nog acceptabel vinden of wanneer nadere besluitvorming nodig is. In aanloop naar de transitie zullen de uitkomsten van kwantitatieve maatstaven immers nog veranderen, als gevolg van bijvoorbeeld veranderingen in de rente en dekkingsgraad. Daarom dienen sociale partners op grond van de wet bandbreedtes vast te stellen om robuuste en complete besluitvorming te borgen.
Deze aandachtspunten maken de onderbouwing van de evenwichtige belangenafweging incompleet en kwetsbaar. Wanneer een weging van financiële risico’s en bandbreedtes ontbreekt in het implementatieplan, dan voldoet het implementatieplan niet aan de wettelijke vereisten.
Bekijk hier het gehele bericht.