DNB publiceert verbeterde versie van invaarsjabloon voor pensioenfondsen

Met het invaarsjabloon beoogt DNB de fondsen een volledig beeld te geven van alle wettelijk verplichte elementen die een invaarbesluit moet bevatten.

Verbeteringen in invaarsjabloon en bijbehorende invulinstructie 

Naar aanleiding van eerste ervaringen met het invaarsjabloon heeft DNB verschillende vragen aangepast om deze te verduidelijken of om deze beter te laten aansluiten op de tekst van de wet- en regelgeving. Daarnaast is de bijbehorende invulinstructie verbeterd.  

Gebruik van het nieuwe sjabloon  

DNB verwacht dat pensioenfondsen die een invaarmelding doen of partiële beoordeling indienen de meest actuele versie van het invaarsjabloon gebruiken. De overkoepelende structuur van het invaarsjabloon is intact gebleven en de meeste vragen zijn ongewijzigd. In het wijzigingsbesluit, dat naar verwachting volgende week gepubliceerd wordt in de Staatscourant, staat vermeld waar de verschillen zitten. Hier vindt u een overzicht van de wijzigingen.

Indien er een korte periode zit tussen het indienen van een volledige invaarmelding en de publicatie van een nieuwe versie van het invaarsjabloon, kan een fonds contact opnemen met DNB om te overleggen of het (deels) indienen van het oude sjabloon volstaat. Voor een partiële beoordeling verwacht DNB dat fondsen altijd de meest actuele versie van het relevante tabblad van het invaarsjabloon indienen. 

Toekomstige wijzigingen 

Het tabblad ‘SPR – contract’ zal eind augustus verder worden uitgebreid naar aanleiding van de recente publicatie van lagere regelgeving over het ‘Besluit gelijke aanpassingen met spreiden bij een solidaire premieregeling’. In de komende weken zal ook het meldingsformulier op MijnDNB aangepast worden zodat het beter aansluit bij de structuur van het invaarsjabloon.