Tussentijds advies regeringscommissaris transitie pensioenen

De regeringscommissaris transitie pensioenen heeft een tussentijds advies aangeboden aan minister Van Hijum (SZW). Zij adviseert de uiterste indieningsdatum voor het implementatie- en communicatieplan afhankelijk te maken van de geplande transitiedatum van individuele pensioenfondsen.

De regeringscommissaris is tot de bevinding gekomen dat het hanteren van één vaste uiterste indieningsdatum voor alle pensioenfondsen in combinatie met de beoogde verlenging van de transitieperiode tot 1 januari 2028 tot ongewenste effecten kan leiden. Het verlengt de periode tussen de indieningsdatum en het moment van transitie waardoor de kwetsbaarheid voor dekkingsgraadrisico’s toeneemt en daarmee het risico op overschrijden van de bandbreedtes voor evenwichtigheid. Daarnaast leidt het hanteren van één vaste indieningsdatum tot een piekbelasting voor adviseurs en de externe toezichthouders DNB en de AFM. Deze effecten kunnen worden verminderd door de uiterste indieningsdatum te dynamiseren.

De regeringscommissaris adviseert om de uiterste indieningsdatum een nader te bepalen aantal maanden (x) voorafgaand aan de transitiedatum (T) te laten vallen. Logischerwijs zal een dynamische indieningsdatum (T-x maanden) vooral ten goede komen aan de fondsen die 2027 of uiterlijk januari 2028 als transitiemoment hebben bepaald. Voor fondsen die 2026 als transitiemoment hebben zal dit minder effect hebben.

Het aanpassen van de transitietermijnen past in het voornemen om de uiterste transitiedatum te verplaatsen naar 1 januari 2028. Het wetsvoorstel verlenging van de transitieperiode naar het nieuwe pensioenstelsel is op dit moment in behandeling in de Tweede Kamer. Op 11 september 2024 dienen de Kamerleden hun vragen bij het wetsvoorstel in (inbreng verslag); deze zullen worden beantwoord in een nota naar aanleiding van het verslag. Hierin zal minister Van Hijum zijn reactie op het advies van de regeringscommissaris verwerken. Hij streeft ernaar om de nota naar aanleiding van het verslag uiterlijk begin oktober 2024 naar de Tweede Kamer te sturen.