AFM Transitiebulletin pensioenen – september 2024

In het Transitiebulletin AFM van september 2024 komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  • Zorg voor een persoonlijk en tijdig eerste transitieoverzicht
    Uiterlijk 30 november moeten pensioenuitvoerders die op 1 januari overgaan naar het nieuwe stelsel, het eerste transitieoverzicht verstrekt hebben. Dit overzicht informeert deelnemers over wat de transitie voor hen persoonlijk betekent. Hierin worden onder andere prognoses van het persoonlijk pensioenkapitaal en de pensioenuitkering in drie scenariobedragen weergegeven. De AFM ziet dat pensioenuitvoerders in de transitieoverzichten nauwelijks gebruikmaken van doelgroepsegmentatie. Een deelnemer van 25 jaar heeft recht op een andere toelichting op de scenariobedragen dan een deelnemer van 66 jaar. Hoewel pensioenuitvoerders dit vaak hebben opgenomen in hun communicatieplannen, ontbreekt de concrete vertaling naar de transitieoverzichten nog.
  • Extra aandacht voor communicatiefouten door matige datakwaliteit
    Pensioenfondsen die invaren doorlopen het ‘normenkader datakwaliteit’. Pensioenfondsen ontdekken op die manier fouten in de administratie die ze repareren. Een gevolg is vaak dat pensioenuitvoerders fouten in hun deelnemerscommunicatie moeten herstellen. De AFM zal daarom dit najaar een sectorbrief sturen met handvatten over wat zij verwacht op het gebied van deelnemerscommunicatie, en hoe ze zullen omgaan met signalen.
  • UPO mag uiterlijk 30 november in het jaar vóór transitie
    Pensioenuitvoerders moeten actieve deelnemers uiterlijk 30 september hun Uniform Pensioenoverzicht (UPO) verstrekken. In het jaar vóórdat ze overgaan naar de nieuwe pensioenregeling mogen pensioenuitvoerders hiervan afwijken en het UPO samen met het eerste transitieoverzicht verstrekken. De uiterste verstrekkingsdatum voor dit gecombineerde document is 30 november. De reden hiervan is het voorkomen van verwarring bij deelnemers. Pensioenuitvoerder die van deze regeling gebruik willen maken, dienen de AFM hiervan op de hoogte te stellen. Er gelden enkele voorwaarden die hier te lezen zijn.
  • Ook bij eerbiedigende werking is communicatie nodig
    Als de huidige pensioenregeling wordt ‘geëerbiedigd’, kan dit onverwachte effecten hebben op de pensioenopbouw van deelnemers. Zo kan bijvoorbeeld een verandering van baan en het overgaan naar een regeling met een andere vlakke premiestaffel nadelig uitpakken. Pensioenuitvoerders moeten deelnemers daarom tijdig en duidelijk informeren over de mogelijke gevolgen, ook wanneer zij uit dienst treden.

Lees hier het volledige Transitiebulletin van de AFM.