DNB deelt belangrijkste bevindingen rol sleutelfuncties bij pensioentransitie

DNB heeft het afgelopen jaar diverse onderzoeken uitgevoerd en gesprekken gevoerd met pensioenfondsen om inzicht te krijgen in de rol van de sleutelfuncties risicobeheer, actuarieel en interne audit.

De belangrijkste bevindingen van DNB zijn:

  • Betrokkenheid projectplan
    De sleutelfuncties zijn in veel gevallen betrokken geweest bij de vormgeving van het projectplan. Sommige pensioenfondsen hebben de rollen specifiek geconcretiseerd rondom de verschillende mijlpalen in de transitie. DNB vindt dit een good practice.

  • Zichtbaarheid opinies bij transitiebesluiten
    De sleutelfuncties werden niet in alle gevallen gevraagd of in gelegenheid gesteld om hun opinie over belangrijke transitie-gerelateerde besluiten te geven. Door het beleid voor het geven en opvolgen van opinies door sleutelfuncties specifiek te maken, wordt de besluitvorming en weging beter navolgbaar. DNB vraagt specifiek om actuarieel advies in het invaarsjabloon, over bijvoorbeeld de toetsing van de plausibiliteit van de resultaten van de omrekenmethoden.
  • Scope interne auditfunctie
    Niet alle tijdelijke processen voor de transitie vallen in de scope van mogelijke audits door de interne auditfunctie. Door alle processen voor de transitie in scope te laten vallen van mogelijke audits, is de kans groter dat transitieonderwerpen waar de risico’s groot zijn ook onderdeel worden van het auditplan.
  • Verbetering informatievoorziening
    Een tijdige en bredere toegang tot relevante stukken is belangrijk om sleutelfunctiehouders beter in staat te stellen om het bestuur - ongevraagde of gevraagd - van opinies te voorzien.