AFM publiceert rapport ‘Deelnemers hebben recht op het volledige verhaal’

In het rapport 'Deelnemers hebben recht op het volledige verhaal' deelt de AFM haar bevindingen uit de onderzoeken naar de deelnemerscommunicatie van pensioenfondsen over het toepassen van de versoepelde indexatieregels en over het indienen van een overbruggingsplan.

De AFM ziet een duidelijke verbetering in de communicatie over versoepelde indexatieregels ten opzichte van vorig jaar. Vanuit beide onderzoeken blijkt te vaak nog dat informatie over de risico’s en/of negatieve gevolgen de deelnemer niet bereikt.

De inzichten uit het rapport zijn breder van toepassing op deelnemerscommunicatie gedurende en na de pensioentransitie. De AFM roept de pensioensector dan ook op om transparant te communiceren over de gevolgen van het besluit en de gemaakte belangenafweging, en zorg dat alle relevante informatie alle deelnemers bereikt. Ze doen een aantal aanbevelingen:

  • Veranker en uitlegbaarheid en deelnemerscommunicatie in het besluitvormingsproces
    Door vooraf al na te denken over hoe een besluit kan worden uitgelegd aan deelnemers, dragen bestuurders er zorg voor dat de besluitvorming meer vanuit hun deelnemersbelang plaatsvindt.
  • Communiceer transparant over de gevolgen van een besluit en de gemaakte belangenafweging
    Pensioenfondsen moeten duidelijk maken dat hun besluit positieve en negatieve effecten en risico’s kent voor bepaalde deelnemersgroepen. Ze leggen uit waarom het besluit in het belang van de deelnemers is, gegeven dat er ook negatieve gevolgen zijn voor bepaalde deelnemersgroepen.
  • Wijs alle deelnemers op relevante informatie
    Als een pensioenfonds de informatie (digitaal) beschikbaar stelt, verwacht de AFM dat het alle deelnemers actief en concreet op de informatie wijst, bijvoorbeeld via een directe link in de e-mail aan deelnemers.
  • Zorg dat relevante informatie gemakkelijk vindbaar is
    Pensioenfondsen moeten informatie begrijpelijk opschrijven en op een logische wijze plek op hun website plaatsen.
  • Geef in elke informatielaag een evenwichtig beeld van de positieve en negatieve gevolgen
    DNB juicht gelaagd informeren van deelnemers toe. Het is daarbij wel van belang dat de informatie in iedere informatielaag evenwichtig is, want niet alle deelnemers zullen de diepere informatielagen lezen. Risico’s en negatieve effecten horen dus ook thuis in de eerste informatielaag.
  • Zorg voor begrijpelijke toelichtingen
    De AFM vindt het van belang dat de toelichting op gevolgen van een besluit voor een deelnemer zonder achtergrondkennis te begrijpen is. Nog te vaak bevat deelnemerscommunicatie jargon en complexe toelichtingen. De AFM verwacht dat ieder pensioenfonds periodiek toetst of informatie, waaronder de gelaagdheid, voldoende duidelijk en begrijpelijk is voor de deelnemerspopulatie.
  • Informeer deelnemers tijdig
    Pensioenfondsen informeren hun deelnemers zo spoedig mogelijk na een besluit; in ieder geval binnen een maand. Pensioenfondsen die een overbruggingsplan indienen bij DNB, moeten dit zelfs binnen één week doen.