Dynamische indieningsdatum implementatieplan

Minister Van Hijum stelt voor om de deadline waarop het implementatieplan moet zijn ingediend bij DNB afhankelijk te maken van de voorgenomen transitiedatum van het fonds. Gekozen is voor een termijn van 12 maanden. Dit betekent dat het implementatieplan uiterlijk 12 maanden voorafgaand aan de transitiedatum moeten zijn ingediend. Hiermee volgt de minister het advies van de regeringscommissaris transitie pensioenen.

De minister heeft aangegeven de sector meer maatwerk te willen bieden. Door een dynamische indieningsdatum voor het implementatie- en communicatieplan, wil hij meer ruimte geven aan uitvoerende partijen om de werkzaamheden tijdens de pensioentransitie te spreiden. Hij verwacht dat daarmee de druk afneemt en een zorgvuldige transitie voor iedereen beter mogelijk is. Ook kan het lerend vermogen in de sector maximaal worden benut.

Daarnaast zorgt dit ervoor dat de periode tussen de indieningsdatum en het moment van transitie zo kort mogelijk is, waardoor de kwetsbaarheid voor dekkingsgraadrisico’s afneemt en daarmee het risico op overschrijden van de bandbreedtes voor evenwichtigheid. Hiervoor had de regeringscommissaris in het bijzonder aandacht gevraagd.

Het voornemen van de minister is terug te lezen in de nota naar aanleiding van het verslag bij het wetsvoorstel Verlenging transitieperiode naar het nieuwe pensioenstelsel.

Veelgestelde vragen en antwoorden