Beantwoording Kamervragen over berekeningen in transitieplannen en pensioencommunicatie

Minister Van Hijum heeft Kamervragen van het lid Joseph beantwoord over berekeningen in transitieplannen en pensioencommunicatie. Aanleiding was de rede van prof. Nijman bij zijn afscheid van de Tilburg University.

In de beantwoording onderschrijft de minister dat het belangrijk is dat de pensioentransitie evenwichtig verloopt en dat deelnemers op een goede manier geïnformeerd worden. Daarbij dienen de modellen en berekeningen als hulpmiddel. De minister geeft aan dat de transitieberekeningen niet op zichzelf staan, maar bedoeld zijn als middel ter onderbouwing om tot een evenwichtig besluit te komen. Context en verdere invulling zijn daarbij nodig en relevant. Dat geldt ook voor de transitiecommunicatie, waarbij verplichte duiding van en context bij die cijfers moet worden gegeven door pensioenuitvoerders. Daarmee is volgens de minister geen sprake van misleiding.

Wel kan de minister het zich voorstellen dat er deelnemers zijn die vragen hebben over de transitie of het niet eens zijn met bepaalde zaken. Daartoe kunnen zij zich richten tot hun pensioenuitvoerder in de eerste plaats; die staan klaar om vragen te beantwoorden die deelnemers hebben bij hun transitie-informatie.