Handreiking vrijwillig aangesloten werkgevers bij bedrijfstakpensioenfondsen

Handreiking vrijwillig aangesloten werkgevers bij bedrijfstakpensioenfondsen

Het komt veel voor dat werkgevers vrijwillig zijn aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds. Ook deze werkgevers krijgen te maken met de wijziging van de pensioenregeling in het kader van de Wtp. Het is belangrijk om in een vroeg stadium in het proces aandacht te besteden aan deze werkgevers. In deze handreiking wordt ingegaan op specifieke vragen die in dit verband kunnen spelen.

Definitie

Het komt geregeld voor dat werkgevers zich vrijwillig bij een bedrijfstakpensioenfonds (BPF) aansluiten. Van vrijwillige aansluiting wordt gesproken als een werkgever niet onder een verplichtstelling van een BPF valt, maar zich vrijwillig aansluit bij het BPF. Hierdoor nemen de betreffende werkgever en diens werknemers deel aan een pensioenregeling die door het BPF wordt uitgevoerd. Vrijwillige aansluiting is alleen mogelijk indien de statuten van het BPF dit toestaan en de betreffende werkgever aan de gestelde voorwaarden voor vrijwillige aansluiting bij het BPF voldoet.

Wat betekent de Wet toekomst pensioenen (Wtp) voor vrijwillig aangesloten werkgevers

In de (uitvoerings)overeenkomst tussen het BPF en de vrijwillig aangesloten werkgevers kan overeengekomen zijn dat de statuten en reglementen van het BPF automatisch worden gevolgd. Meestal is dat het geval en dan kan een vrijwillig aangesloten werkgever geen eigen keuzes maken ten aanzien van de pensioenregeling en wel of niet invaren bij dat BPF. De werkgever volgt dan automatisch de keuzes van de sociale partners op sectoraal niveau, tenzij de vrijwillig aangesloten werkgever de uitvoeringsovereenkomst opzegt. 

Dat neemt niet weg dat vrijwillig aangesloten werkgevers moeten nadenken over de gevolgen van de Wtp voor de eigen werknemers. De mogelijkheid bestaat dat de betreffende werkgever andere keuzes wil maken dan de sociale partners die de pensioenregeling van het betreffende BPF afspreken. Hiervoor is het van belang dat de vrijwillig aangesloten werkgever worden geïnformeerd over de (voorgenomen) inhoudelijke keuzes van sociale partners voor de nieuwe pensioenregeling, wel of niet invaren en eventuele afspraken over compensatie. Ook is het belangrijk dat de betreffende werkgever weet wat deze (voorgenomen) keuzes voor de werkgever en zijn werknemers betekent. 

Verplichtingen transitieplan

Sociale partners respectievelijk werkgevers hebben de verplichting tot het opstellen van een transitieplan voor het aanpassen van de pensioenregeling. Deze verplichting geldt ook voor de vrijwillig aangesloten werkgevers die niet automatisch via de uitvoeringsovereenkomst gebonden zijn aan de keuzes van sociale partners die betrokken zijn bij de aanpassing van de pensioenregeling. Wel bestaat de mogelijkheid dat deze vrijwillig aangesloten werkgevers aansluiten bij het transitieplan van sociale partners die betrokken zijn bij de nieuwe pensioenregeling op sectoraal niveau. Dit kan voor de vrijwillig aangesloten werkgever de transitie een stuk eenvoudiger en goedkoper maken. Bovendien is dit ook veel efficiënter voor het pensioenfonds.

Aandachtspunten

Het is voor sociale partners en het BPF van belang dat vrijwillig aangesloten werkgevers tijdig meegenomen worden in het proces van de transitie naar de nieuwe pensioenregeling. Dit geeft de vrijwillig aangesloten werkgever de mogelijkheid om te bepalen of het maken van andere keuzes over de pensioenregeling en eventueel het invaren wenselijk is. 

Ook is het belangrijk dat de vrijwillig aangesloten werkgever tijdig bekijkt welke afspraken in de uitvoeringsovereenkomst zijn opgenomen. En daarmee, bijvoorbeeld, duidelijk te hebben of de besluiten van sociale partners automatisch worden gevolgd.

Een ander belangrijk aandachtspunt voor de vrijwillig aangesloten werkgever die de vrijwillige aansluiting wil beëindigen is dat zij dan zelf verantwoordelijk is voor de overeenstemming met (ex-) werknemers voor het aanpassen van de pensioenregeling. Afhankelijk van de situatie gaat dit via cao, OR, PvT of individuele instemming. Het verkrijgen van deze instemming vergt tijd en dient tijdig te gebeuren.

Tips:

Het is belangrijk dat vrijwillig aangesloten werkgevers tijdig worden geïnformeerd door het pensioenfonds over de voorgenomen tijdslijnen en besluiten, zodat zij de mogelijkheid hebben eigenstandig een afweging te maken.

Bekijk tijdig welke rechten en plichten het pensioenfonds respectievelijk vrijwillig aangesloten werkgevers over de vrijwillige aansluiting hebben.