Het pensioenstelsel wordt vernieuwd
Je hebt het vast al gehoord in de media: het pensioenstelsel wordt vernieuwd. Wat is het pensioenstelsel eigenlijk? Hoe is dat opgebouwd en wat betekent dat precies voor het inkomen voor later?
Het Nederlandse pensioenstelsel bestaat uit 3 pijlers: De basis via de overheid, de aanvullende pensioenopbouw via de werkgever en individuele pensioenverzekeringen/spaargeld.
1e Pijler: Dit zijn de voorzieningen vanuit de overheid. De AOW vormt samen met de Anw en WIA de 1e pijler van het pensioenstelsel. Iedereen die in Nederland woont of werkt, bouwt automatisch AOW op. Het is het 'basispensioen' om te kunnen rondkomen.
De Anw ontvangt je nabestaande, maar alleen als aan de strenge voorwaarden wordt voldaan. Als je als werknemer (deels) arbeidsongeschikt wordt kun je een beroep doen op de WIA.
2e Pijler: De 2e pijler is pensioenopbouw via de werkgever. Zo’n 90% van de werkgevers heeft een aanvullende pensioenregeling. Hierdoor krijgen gepensioneerde werknemers een aanvullende uitkering bovenop de AOW-uitkering. De pensioenregeling omvat altijd een ouderdomspensioen en vaak ook een nabestaanden- en arbeidsongeschiktheidspensioen/premievrije pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid. De voorwaarden voor en de hoogte van uitkering verschillen per pensioenregeling.
Een steeds belangrijker onderdeel van de pensioenregeling via de werkgever is de Anw-hiaatverzekering. De voorwaarden om aanspraak te kunnen maken op een Anw-uitkering van de overheid zijn dermate streng dat het ontvangen van een Anw-uitkering zeker niet vanzelfsprekend is. Een Anw-hiaatverzekering vangt dit inkomensgat voor de nabestaande(n) (deels) op.
3e Pijler: Individuele verzekeringen vormen de 3e pijler. Denk aan lijfrenten en levensverzekeringen. Naast individuele verzekeringen kan spaargeld of het aflossen van een eigen woning dienen als opbouw van vermogen voor de oude dag/arbeidsongeschiktheid of voor de nabestaande(n) bij overlijden.
Het nieuwe pensioenstelsel: belangrijk?
Pensioen is de grootste - en misschien ook wel de belangrijkste - secundaire arbeidsvoorwaarde: het gaat om inkomen voor later. Het is goed te weten dat met pensioen niet alleen het inkomen voor later wordt bedoeld, maar ook het inkomen dat de nabestaanden krijgen mocht je komen te overlijden of een regeling bij arbeidsongeschiktheid. Dat wil je goed regelen!
Als je fulltime werkt, werkt de gemiddelde Nederlander 1 dag per week voor zijn/haar pensioen. Toch heeft de arbeidsvoorwaarde pensioen bij werknemers vaak lang niet zoveel aandacht als bijvoorbeeld het aantal vakantiedagen, een auto van de zaak, reiskosten, werktijden of flexibel werken. Vreemd, want het gaat vaak om een aanzienlijk deel van je loon.
Als gevolg van de Wet toekomst pensioenen gaan alle pensioenregelingen in Nederland wijzigen: ook die van jou en jouw collega’s. Het doel van de Wet toekomst pensioenen is een pensioenstelsel dat beter aansluit bij de wensen van nu. Denk aan elementen die het pensioen persoonlijker, flexibeler en toekomstbestendiger maken.
Lees hier meer over het hoe en waarom van de nieuwe pensioenwet.