Wat zijn de randvoorwaarden: de basisvereisten?
Sociale partners staan voor een belangrijke transitieopgave. Wat zijn de fundamenten waar de pensioenregeling op steunt/afhankelijk van is? Bijvoorbeeld de verplichtstelling. Is deze toekomstbestendig? Wat is de reikwijdte en/of representativiteit? Wat is het lange termijnperspectief voor de sociale partners (economische ontwikkelingen in de bedrijfstak), maar ook voor het pensioenfonds?
Is het zelfstandig verdergaan van het pensioenfonds in het belang van werkgevers en werknemers gegeven bijvoorbeeld de complexe wet- en regelgeving, steeds hogere eisen aan de governance en toenemende druk op kostenbeperking. Hoe kijkt het pensioenfondsbestuur hiernaar?
- [Video] Stichting van de Arbeid, Interview Peter van Gameren en Otto Hulst ‘Toekomstige koers pensioenfonds in relatie tot komst WTP’
- [Document] Montae & Partners ‘Wat komt eerst: Toekomst pensioenfonds of toekomst pensioenstelsel?’
- [Document] Montae & Partners ‘Alternatieve uitvoeringsmogelijkheden bij einde pensioenfonds’
- [Document] Sprenkels ‘Pensioenfonds van de toekomst’
Als het antwoord op voorgaande vragen betekent dat er niet naar een andere uitvoerder gekeken wordt, zou een vervolgvraag kunnen zijn hoe het pensioenfonds van maximale toegevoegde waarde kan zijn voor de aangesloten werkgevers en de pensioenfondsdeelnemers.
Uitbesteding
De inhoud van de pensioenregeling is de verantwoordelijkheid van sociale partners. Sociale partners zullen veel keuzes moeten maken. Om deze keuzes te kunnen maken is het van belang het speelveld te overzien. Wettelijke mogelijkheden en bevoegdheden is één kader, maar evenzo belangrijk is inzicht in de (on)mogelijkheden in de praktijk.
De pensioensector kenmerkt zich door uitbesteding. Wat zijn de afhankelijkheden van het pensioenfonds en zijn deze goed afgedekt? Is de dienstverlening voor de komende jaren (tegen redelijke kosten) gegarandeerd? Dit zal bijvoorbeeld van invloed zijn op de verhouding premie en pensioendoelstelling/resultaat. Kosten drukken immers het resultaat. Maar ook wat zijn de (on)mogelijkheden bij (de uitbestedingspartijen van) het pensioenfonds: Is alles uitvoerbaar en wat is de relatie met de kosten? Vanaf welk moment is een overstap naar het nieuwe stelsel überhaupt mogelijk etc. En als sociale partners de mogelijkheden bij (de huidige uitbestedingspartijen van) het pensioenfonds te beperkt zouden vinden, zijn er dan alternatieven en zo ja welke?
Kortom: sociale partners doen er goed aan vanaf het begin aandacht te hebben voor de uitbestedingsrelaties van het pensioenfonds/uitvoerder waar zij de nieuwe pensioenregeling (willen) onderbrengen.
- [Video] SPO Perform, Interview Wim Henk Steenpoorte ‘Rol van de uitvoerder in de transitie’
- [Video] Stichting van de Arbeid, Interview Frits Bart en Jochem Dijckmeester, ‘Rol van pensioenuitvoeringsorganisaties’
Capaciteit
Binnen het meerjarige transitietraject is continuïteit belangrijk. De werkzaamheden voor de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel komen bovenop de ‘gebruikelijke’ werkzaamheden. Is er voldoende capaciteit/ kennis voor het gehele traject? Lopen zittingstermijnen af of zijn er wellicht enkele personen met heel veel kennis die de continuïteit kwetsbaar maken? Door hier in de beginfase aandacht aan te besteden worden onaangename verrassingen later in het traject zo veel mogelijk voorkomen.