Wanneer welke keuzes te maken?
De neiging om direct aan de slag te gaan met de grote vraagstukken die bij de transitie komen kijken is begrijpelijk. De startpositie, randvoorwaarden en uitgangspunten zijn essentieel om de keuzes bij de grote vraagstukken als contractkeuze, moment van overgang, compensatie etc. te kunnen maken.
Sociale partners en het pensioenfonds zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het aansluiten van aanbod en aanvaarding bij de opdrachtaanvaarding. Sociale partners hebben inzicht in de wensen vanuit de cao-tafel en de arbeidsvoorwaardelijke ruimte waarbinnen de gewijzigde pensioenregeling(en) beslag moet(en) krijgen. Het pensioenfondsbestuur heeft het overzicht over de kaders vanuit fondsperspectief. Beide partijen doen er goed aan om deze informatie in een zo vroeg mogelijk stadium met elkaar te delen.
De voorbereiding op de te maken keuzes en vraagstukken én het in kaart brengen welke informatie benodigd is om de keuzes te kunnen maken, kan parallel lopen aan het inventariseren van de basis, randvoorwaarden en uitgangspunten.
Denk hierbij naast algemene kennisvergaring aan:
- Bepaalde afhankelijkheden: Aan welke knoppen kunt u draaien en hoe verhouden die zich tot elkaar? Bijvoorbeeld: een besluit tot invaren en de afschaffing van de doorsneesystematiek heeft impact op de vraag in hoeverre compensatie nodig is.
- Welke (voor onze situatie) specifieke informatie is nodig om de grote vraagstukken te kunnen beantwoorden?
- Welke randvoorwaarden horen bij de verschillende vraagstukken en hoe deze te concretiseren. Bijvoorbeeld: als een pensioenregeling een solidariteitsreserve bevat, welke doelen zijn dan belangrijk voor sociale partners (denk aan stabiliteit van de uitkering, macro-langlevenrisico, inflatierisico).
[Presentatie] AON ‘Kwantitatieve inzichten’ (TIP)
Risico’s
Het is belangrijk risico’s goed in beeld te hebben. Wat zijn voor uw pensioenfonds bijvoorbeeld de 3 belangrijkste risico’s in het kader van de transitie? Hoe gaat u hierop voorsorteren/acteren? En is het wellicht verstandig periodiek overleg te hebben over de voortgang, de risico’s en knelpunten met sociale partners, pensioenuitvoeringsorganisatie/ uitbestedingspartijen, fondsorganen etc.
- [Document] Price Waterhouse Coopers ‘De impact van het nieuwe pensioenstelsel op risicomanagement’
- [Video] Montae & Partners ‘Microlearning eigenrisicobeoordeling’
- [Document] AethiQs ‘Eigenrisicobeoordeling’
- [Document] Sprenkels 'Eigenrisicobeoordeling praktische handvaten en concrete voorbeelden’
- [Webinar] Montae & Partners ‘Webinar Eigenrisicobeoordeling in de praktijk’
- [Document] DNB ‘Good practice Informatiebeveiliging’