Tips voor het opstellen van een communicatieplan: kennismeting

[Beeldtitel]
Tips voor het opstellen van een communicatieplan:
Kennismeting

Tips uit het communicatieplan van TKP pensioen en zijn pensioenuitvoerders.

Spreker 1:
Ik zit met consultant Pensioencommunicatie Marjan Krol van TKP. En jij hebt heel veel ervaring met de communicatieplannen inmiddels voor jullie pensioenuitvoerders. En jij wil met ons tips en trucs delen, in dit geval over de kennismeting. 

Spreker 2:
Ja.

Spreker 1:
Fondsen vinden dat best wel spannend: kennismeting. Hoe denk je dat het komt?

Spreker 2:
Aan de ene kant denk ik dat het met name spannend is, en dan gaat het met name om kennis en houding, dat vinden we ingewikkeld. Kijk, gedrag dat kunnen we best goed volgen dus we kunnen op basis van online analyses kijken van oké deelnemer klikt een aantal pagina's door en die haakt bij deze pagina af of bij deze stap. Dus dat is best goed te meten maar kennis is vaak ook wel iets subjectiefs. Dus je kan het uitvragen met ja, dat wist ik of fout, of bijvoorbeeld met stellingen, is het een foute of een goede stelling? Bij beide heb je dan ook wel zeker met stellingen, te maken met gokkans. Dat kan toch onterecht dat de deelnemer het eigenlijk niet weet, maar toevallig dan het juiste aanvinkt. Of dat een deelnemer zich beter voordoet dan dat hij uiteindelijk is. Dus dat je overal zegt van ja dat wist ik wel, maar eigenlijk wist je het dan toch niet helemaal.

Spreker 1:
Nee.
Ik kan me ook voorstellen dat dat ook wel een andere expertise vraagt om dat goed te doen. Hoe hebben jullie dat aangepakt?

Spreker 2:
Nou, inderdaad, het is ook niet mijn expertise, laten we dat voorop stellen. Dus we hebben daar inderdaad ook een onderzoeksbureau voor ingehuurd en zij hebben ons geholpen met het opstellen van die vragenlijst voor die kennismeting.

Spreker 1:
Wat hebben zij en jullie gedaan om die valkuilen te ondervangen om wel echte kennis te meten?

Spreker 2:
Ik denk dat je van alles alsnog wel iets kan vinden, maar je moet gewoon op een gegeven moment een keuze maken in welke strategie zet je eigenlijk hierbij in? En hou dat ook gewoon tijdens de transitie vol.
Dus of je nou A of B kiest qua kennismeting, qua insteek kies gewoon een van de kanten en hou dat vol.

Spreker 1:
Want dan heb je in ieder geval een consistente meting.

Spreker 2:
Precies. 

Spreker 1:
En wat was jullie keuze?

Spreker 2:
Nou, wij hebben ervoor gekozen en natuurlijk samen met ons onderzoeksbureau om deelnemers stellingen voor te leggen. Bijvoorbeeld: ik neem mijn oude pensioen mee naar de nieuwe regeling en dan te vragen van wist je dit of dat wist ik een beetje of dat wist ik helemaal nog niet.
En we zeggen ook van tevoren het is geen toets dus alle antwoorden zijn goed en zo proberen we eigenlijk de druk eraf te halen.

Spreker 1:
En bijkomend voordeel is dan dat we gelijk ook iets leren over de nieuwe regeling.

Spreker 2:
Dat klopt inderdaad, dus daar hebben we ook bewust voor gekozen.
Dus we zeggen alleen maar dingen die, qua stellingen waar zijn. Want we waren bang dat als we onwaarheden zouden benoemen en dat we dan later wel toe zouden lichten vanuit deze stelling was niet juist dat dat bij deelnemers toch ergens blijft hangen, dus ze die toelichting daarna dat ze die dan niet onthouden. 

Spreker 1:
Nee.

Spreker 2:
En dat we op die manier eigenlijk nieuwe mythes de wereld in brengen.

Spreker 1:
Ja, dus op deze manier heb je en de kennis gemeten ook nog een beetje kennis verspreid.

Spreker 2:
Precies ja.


[Eindleader]
Tips voor het opstellen van een communicatieplan: 
Kennismeting

Meer informatie? 
Werkenaanonspensioen.nl