Adviesrecht

De personeelsvertegenwoordiging heeft een adviesrechtrecht voor verandering in de arbeidsvoorwaarden van ten minste een vierde van de in de onderneming werkzame personen. Als er een pensioenregeling is, zal dit al snel het geval zijn.

In onderstaand stroomschema is de adviesprocedure uitgewerkt. 

  • * Voorgenomen besluit
    Er is sprake van een voorgenomen besluit als de inhoud van het besluit voldoende concreet is. Het besluit moet in die mate zijn uitgewerkt dat de gevolgen van het voorgenomen besluit duidelijk zijn. Een idee of een voornemen van de werkgever is geen voorgenomen besluit.

    Een voorgenomen besluit verschilt van een genomen besluit. Er is sprake van een voorgenomen besluit indien de adviesaanvraag op een moment wordt gedaan dat de personeelsvertegenwoordiging nog wezenlijke invloed kan uitoefenen op het besluit (artikel 35c lid 3 en 35b lid 5 WOR). Is dat niet het geval dan kan de personeelsvertegenwoordiging beroep aantekenen bij de kantonrechter (artikel 35c lid 3  en 36 lid 2 WOR).  
  • ** Draagvlak en instemming werknemers
    De werkgever heeft de instemming nodig van de werknemers voor het wijzigen van de pensioenregeling. Een negatief advies van de personeelsvertegenwoordiging kan de werkgever naast zich neerleggen maar legt weldegelijk gewicht in de schaal. De werkgever zal goed moeten toelichten waarom het advies ter zijde is geschoven.