Proces en bevoegdheidsverdeling bij een pensioenfonds
Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde. De arbeidsvoorwaarde pensioen zal met de komst van de Wet toekomst pensioenen ingrijpend wijzigen: alle pensioenregelingen in Nederland moeten worden aangepast.
Vanuit hun rol hebben sociale partners en het pensioenfondsbestuur bepaalde bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Sociale partners gaan over de inhoud van de pensioenregeling. Het pensioenfondsbestuur moet de pensioenregeling uitvoeren en kan faciliterend zijn in het door sociale partners te doorlopen proces. Hoewel ieder eigen bevoegdheden en verantwoordelijkheden heeft, zijn sociale partners en pensioenfondsbestuur gezamenlijk verantwoordelijk voor het eindresultaat: (de transitie naar) een toekomstbestendig, evenwichtig, uitlegbaar en tegen redelijke kosten uitvoerbare pensioenregeling onder het nieuwe pensioenstelsel.
Er moeten veel keuzes worden gemaakt. Wat kan wel/niet en wat betekenen bepaalde keuzes bijvoorbeeld voor de kosten of de evenwichtigheid tussen de verschillende groepen deelnemers? De nieuwe pensioenregeling is de optelsom van de te maken keuzes in het transitieproces.
Omdat de keuzes van de ene partij invloed hebben op (de kaders van) de te maken keuzes door de andere partij is voortdurende afstemming en samenwerking nodig. Inzicht in de onderlinge samenhang/afhankelijkheden van de bij het transitietraject betrokken partijen is noodzakelijk om de transitie goed te kunnen doorlopen. Wie is wanneer aan zet? Wanneer dienen partijen te schakelen? Welke informatie moet het pensioenfondsbestuur aanleveren zodat sociale partners geïnformeerd keuzes kunnen maken. Aandacht voor het proces is essentieel.
Lees meer over: