Waar staan we nu?
Het is van belang inzicht te hebben in de startpositie: een “foto” van de huidige situatie. Zo kan in kaart worden gebracht wat de te nemen stappen zijn op weg naar een gewijzigde pensioenregeling in het nieuwe pensioenstelsel. Denk hierbij aan:
Specifieke aspecten van de huidige pensioenregeling(en)
- Het aantal pensioenregelingen; is er bijvoorbeeld naast een basispensioenregeling ook een excedent- en/of netto pensioenregeling ondergebracht bij het pensioenfonds?
- Hoe is het nabestaandenpensioen geregeld? Is er een (vrijwillige) Anw-hiaatregeling?
- Is er sprake van een arbeidsongeschiktheidspensioen of alleen premievrije voortzetting bij arbeidsongeschiktheid?
- Zijn er overgangsregelingen?
- Is er sprake van een bijstortingsverplichting?
- Is er sprake van vrijwillige aansluitingen/deelname van werkgevers?
- Zijn er gedispenseerde werkgevers? etc.
Specifieke aspecten van het pensioenfonds
Het uitvoeringsreglement, het huidige premieniveau, de premiedekkingsgraad, de beleidsdekkingsgraad, de risicohouding, samenstelling fondspopulatie, de indexatieambitie, etc.
Verplichtstelling
Voor een verplichtgesteld bedrijfstakpensioenfonds is het goed stil te staan bij het verplichtstellingsbesluit: wanneer was het laatste representativiteitsonderzoek? Wat is de representatiegraad? Wat is de reikwijdte van de verplichtstelling? En hoeveel gedispenseerde ondernemingen zijn er?
Toetredingsleeftijd 18 jaar
Met de Wet toekomst pensioenen wordt de toetredingsleeftijd verlaagd naar 18 jaar. Het kan zijn dat in het verplichtstellingsbesluit een andere leeftijd is opgenomen. Is dit het geval dan zal het verplichtstellingsbesluit moeten worden gewijzigd. Dit is wellicht ook een goed moment om te kijken naar de werkingssfeer en de omschrijving zodat voor werkgevers duidelijk is wanneer zij wel en niet onder de reikwijdte van het verplichtstellingsbesluit vallen.