Transitieplan en de ondernemingsraad

De werkgever moet een transitieplan opstellen. Het transitieplan vormt de basis voor de overgang naar een nieuwe pensioenregeling. Alle keuzes met de voor- en nadelen, overwegingen en berekeningen die ten grondslag liggen aan de transitie naar de nieuwe pensioenregeling zijn in het transitieplan opgenomen. 

Dit betekent dat het niet alleen gaat om het opnemen van het eindresultaat - de gemaakte keuzes - maar ook de afwegingen die tot deze keuzes hebben geleid. In het transitieplan wordt gemotiveerd waarom de transitie (en daarmee het geheel aan gemaakte keuzes) leidt tot een evenwichtige overstap naar het nieuwe pensioenstelsel.


Kortom: het transitieplan bevat de verantwoording waarom a) gekozen is voor de betreffende invulling van de pensioenregeling en b) waarom sprake is van een evenwichtige overstap naar deze pensioenregeling onder het nieuwe pensioenstelsel.

Hoewel de ondernemingsraad al in een eerder stadium betrokken zal zijn bij de te maken keuzes, is het transitieplan een belangrijk informatiedocument. Het transitieplan moet door de werkgever worden meegestuurd bij een verzoek tot instemming aan de ondernemingsraad voor wijziging van de pensioenregeling. Lees hier meer over het instemmingsrecht.

Als het goed is heeft de ondernemingsraad tegen de tijd dat het instemmingsverzoek voorligt al een traject achter de rug en idealiter vooraf bepaald – al dan niet bijgestaan door een adviseur – aan welke criteria de ondernemingsraad het voorgenomen besluit van de werkgever zal toetsen. Zie hiervoor het onderdeel ‘de bevoegdheden van de ondernemingsraad’ en ‘proces’.

Transitieplan sjabloon

Op dit informatieplatform is een sjabloon voor een transitieplan beschikbaar gesteld. Het transitieplan is vormvrij, maar het sjabloon geeft een idee van de verschillende onderdelen. Ook is er bij de verschillende onderdelen een korte toelichting gemaakt. Voor leden van de ondernemingsraad geeft het een idee – en helpt de toelichting mogelijk – bij wat een transitieplan omvat. 


Hoewel het maken van een transitieplan niet verplicht is als er gebruik wordt gemaakt van het overgangsrecht/de eerbiedigende werking, kan het maken van een transitieplan wel van meerwaarde zijn doordat het in kaart brengt wat de gemaakte keuzes zijn en de overwegingen daarbij. Ook voor deze situatie is een sjabloon gemaakt. 

De hoofdstukken van de sjablonen sluiten aan bij de wettelijke vereisten van het transitieplan. Het document is als volgt opgebouwd:

Verder lezen: