Invaarbesluit en inzet fondsvermogen

In een notendop:

  • Waar gaat het over? Invaren is het bij elkaar houden van het oude en nieuwe pensioen bij hetzelfde pensioenfonds. Bij het invaren worden de bestaande pensioenaanspraken en -rechten via een interne collectieve waardeoverdracht ingebracht in het nieuwe pensioenstelsel. Bij invaren zal ook het collectieve pensioenvermogen van het huidige pensioenstelsel moeten worden verdeeld.
  • Wat is de rol van het verantwoordingsorgaan bij het invaarbesluit? Het verantwoordingsorgaan heeft een adviesrecht op het besluit van het pensioenfondsbestuur over invaren én de inzet van het fondsvermogen. Het adviesrecht betreft een beoordeling van het besluitvormingsproces tot invaren en op de beleidsmatige keuzes in dat kader: is alle relevante informatie meegewogen in het uiteindelijke besluit: is er sprake van een evenwichtige belangenafweging? 
  • Welke informatie dient het pensioenfonds te verstrekken aan het verantwoordingsorgaan? Bij het vragen van advies wordt aan het verantwoordingsorgaan een overzicht verstrekt van de beweegredenen voor het besluit en van de gevolgen die het besluit naar verwachting zal hebben voor de (gewezen) deelnemers en pensioengerechtigden. Het advies van het verantwoordingsorgaan wordt op een zodanig tijdstip gevraagd dat het van wezenlijke invloed kan zijn op het besluit.

    Bij het advies verstrekt het pensioenfonds:
  • Waarom is de informatie belangrijk? Het ontvangen van bovenstaande informatie is noodzakelijk zodat het verantwoordingsorgaan kan bepalen of het proces goed is doorlopen, alle relevante elementen zijn meegewogen en de transitie evenwichtig is vormgegeven. 

Toelichting

Sociale partners doen bij het pensioenfondsbestuur een verzoek tot invaren. De wet neemt invaren als uitgangspunt, het zogenaamde standaard invaarpad. Het pensioenfondsbestuur zal dit invaarverzoek toetsen op drie limitatieve gronden: 

  1. Het invaarverzoek leidt niet tot onevenwichtig nadeel voor groepen pensioenfondsdeelnemers.
  2. Het invaarverzoek is uitvoerbaar binnen een beheerste en integere bedrijfsvoering. 
  3. Het invaarverzoek voldoet aan wet- en regelgeving.

Evenwichtigheid is een open norm, dat betekent dat er beleidsvrijheid is bij het vormgeven van de evenwichtige transitie. De wetgever heeft wel kaders meegegeven. In onderstaande afbeelding zijn een aantal van deze ‘evenwichtigheidsinstrumenten’ weergegeven (niet limitatief).

Het verantwoordingsorgaan heeft een adviesrecht op het besluit van het bestuur over invaren en de beleidsmatige keuzes die daarmee samenhangen, zoals de keuzes rondom het aanwenden van het pensioenfondsvermogen voor compensatie en de vulling van de solidariteitsreserve. 

Bij een negatief advies van (een geleding binnen) het verantwoordingsorgaan zal het pensioenfondsbestuur aan sociale partners moeten vragen om het voornemen tot invaren te heroverwegen. Als binnen het verantwoordingsorgaan een geleding negatief is, maar het gehele advies positief, kan in het advies een minderheidsstandpunt worden gegeven aan het bestuur. Het bestuur zal dit vervolgens ook meenemen richting sociale partners. Bekijk onderstaande microlearnings voor meer inzicht in de verschillende deelaspecten. 


Verdieping/ meer weten: 

Kijk eens bij de content voor pensioenfondsen. Deze vindt u hier